maandag 28 april 2014

Art Brussels

De kunstbeurs Art Brussel (ik ontdekte pas het bestaan terwijl het reeds de 32ste editie was, shame on me) werkte voor mij erg inspirerend. De collectie werd uitgekozen door de meest vooraanstaande Belgische verzamelaars. Er waren 190 galeries aanwezig waarvan een deel met het profiel 'PRIME': gevestigde galeries; een deel met het profiel YOUNG: jonge galeries en FIRST: beloftevolle galeries die voor het eerst tentoonstellen. Hieronder kan je een aantal pareltjes zien die mij hebben getriggerd/geïntrigeerd/geïnspireerd. 



 
Zeer grafische voorstelling. Eenvoudig maar mooi en strakke vormgeving.

Zeer eenvoudige techniek maar wel leuk effect. Ik denk dat de kunstenaar twee foto's heeft verknipt en dan opnieuw heeft samengevoegd: de ene foto is sterker ingezoomd dan de andere.

Mixed media: foto met textiel. Opnieuw een eenvoudige techniek met zeer mooi resultaat. Het werk krijgt meteen een 3D-effect.


 
 

Werk van Tom Wesselman. (bekende POP-art kunstenaar) Het speciale aan dit werk was de materiaalkeuze. Het lichaam is volledig opgebouwd uit een ijzerlegering dat met nageltjes aan de muur hing. Het leek alsof de tekening gewoon was geschilderd op de muur zelf.



Hier hield ik vooral van de tekening: dit zijn de longen van dieren. De fijne structuur van de kleinere luchtwegen wordt zeer mooi weergegeven.


Dit werk moest ik eerst eens van alle kanten bekijken. Langs de zijkant krijg je precies golven te zien die beweging suggereren. Bij vooraanzicht heb je het idee dat het werk 2D is. De golven vormen samen een familieportret. Hier werd gebruik gemaakt van illusie. Heel knappe techniek.
 
detail van een bloem

Zeer grafische voorstelling. Simpele techniek met uitzonderlijk mooi resultaat. Er is een variatie in hoogte/ diepte waardoor het werk een zeker volume krijgt.

Dit was duidelijk het werk van een graficus. Bij de werken stond de naam Jan Smith, helaas vind ik geen verdere info over deze artiest.


Dezelfde artiest. Ik houd wel van de samenvoeging van de verschillende motieven/patronen.

 
 
Dit zijn werken van dezelfde artiest. Door de bewegende projectie krijgt het 2D werk ineens een diepte. Indrukwekkend!



Deze werken zijn eenvoudig maar hebben een leuke vorm. Ik vermoed dat de bollen bestaan uit isomo of proppen krantenpapier met daarrond papier maché.
 


 
 
 
 

Mixed media: olieverf + hout. Het werk wordt 3D door de toevoeging van de houten structuur.

potlood + aquarelverf/inkt: nogal luguber maar zeer mooi getekend

 
abstract werk met zeer mooi kleurenpalet
 
Leeuw opgebouwd uit 'lions'. De link tussen materiaal en vorm is nogal letterlijk maar wel goed gevonden.


 
 


 

dinsdag 8 april 2014

Inspiratiebeelden

 
Inspiratiebeelden uit de kunstacademie (geen eigen werk)
 


wandelende tak: takken, ijzerdraad, tesatape aangevuld met stukken speelgoed




Eigen werk: thema natuur

Dit is mijn eigen werk.
 
 
Acryl op karton. Schilderij naar een foto.



Assemblage van natuurmateriaal.

De wortels van een boom geboetseerd op een kleiplaatje.

Bordschildering. Eigen fantasie.
schaal in keramiek

platte schaal in keramiek
 

Lesopdracht: verliefd koppel in pop-art


 Dit werk is gemaakt met leerlingen uit het 2e en 3e. Dit waren allemaal jongens. De opdracht werd gemaakt tijdens de periode van valentijn. Via de rastertechniek mochten de leerlingen werken van R. Lichtenstein natekenen en opvullen via dot-painting.
 
 


Lesopdracht: Magazine-art

 
Deze opdracht maakte ik met 2LA en 3LA (BuSo, OV3). De leerlingen mochten een stuk karton opvullen via magazine-art. Ze mochten experimenteren met de techniek en zelf de compositie en vorm van hun werk bepalen.
 
 








Lesopdracht: Islamitische Mozaïek

Deze opdracht deed ik met 2e en 3ejaars (BuSo, OV3) De leerlingen kregen ruitjespapier en mochten zelf een patroon ontwerpen.


Dit zijn allemaal voorbeelden van mozaïeken uit het Topkapi Paleis (Istanbul):





 
Dit zijn de ontwerpen van de leerlingen: